Eleganckie i nowoczesne patelnie w naszych kuchniach

Eleganckie i nowoczesne patelnie w naszych kuchniach

0

Smażone potrawy odznaczają się chrupkością, wyjątkowym aromatem i doskonałym smakiem. Wielu lekarzy i dietetyków przestrzega jednak przed nadmiernym spożywaniem smażonych potraw, gdyż są one także wysokokaloryczne. Czy wiesz, że możliwe jest zmniejszenie kaloryczności ulubionych smażonych potraw dzięki zastosowaniu wysokiej klasy patelni ceramicznych?

Jaką patelnię wybrać do kuchni?

Szukając idealnej patelni zazwyczaj skupiamy się na jej rozmiarze oraz na wyglądzie. Te aspekty są ważne, jedna znacznie rzadziej zwracamy uwagę na to, z jakich materiałów nasza patelnia jest stworzona. Wśród rekomendowanych urządzeń wymienia się patelnie, których dno wyściełano powłoką ceramiczną. Taka powłoka pozwala na smażenie ulubionych potraw na małej ilości tłuszczu bez ryzyka przypalania. Powłoka ceramiczna pozwala też na równomierne smażenie.

Dla wygody użytkowników patelnie wyposażono w wygodne, profilowane uchwyty – zazwyczaj są one tworzone z materiałów antypoślizgowych, które pozwalają na pewny chwyt rączki. Patelnie są uważnie wyważone, aby ich podnoszenie czy przenoszenie nie sprawiało problemów.

Uzupełnieniem naszej kuchni powinny być wysokiej klasy garnki – wśród rekomendowanych wiele mówi się o garnkach ze stali nierdzewnej 18/10.

Patelnie do zadań specjalnych

W wielu kuchniach poszukuje się stale nowych smaków i aromatów. Aby móc odbywać kulinarne wyprawy w nieznane bez konieczności opuszczania mieszkania warto zaopatrzyć się w funkcjonalny wok. Jest to rodzaj głębokiej patelni, która pozwoli na wygodne przygotowywanie większej ilości jedzenia, np. warzyw i wcześniej przygotowanego ryżu. Wok to świetna opcja dla osób ceniących nietuzinkowe dania jednogarnkowe – dzięki temu naczyniu bez trudu przygotujemy wspaniałe dania azjatyckie czy o hiszpańskie paelle.