Restauracyjny ogródek – o czym należy pamiętać?

Restauracyjny ogródek – o czym należy pamiętać?

0

Gdzie mieszkańcy miast uwielbiają spędzać ciepłe, słoneczne popołudnia? W restauracyjnych ogródkach! To właśnie elegancki ogródek jest w czasie letnim największym atutem każdego lokalu. Jeśli w Twojej restauracji czy kawiarni nie powstała jeszcze zewnętrzna strefa relaksu, najwyższa pora na zmiany! O czym należy pamiętać, planując małą rozbudowę interesu? Sprawdź!

Wymogi formalne

Wystawienie na zewnątrz stołów i krzeseł wiąże się z zajęciem części deptaka, chodnika czy placu. Zanim zaczniesz wprowadzać zmiany, musisz uzyskać stosowną zgodę. W tym celu powinieneś udać się do urzędu miasta. Pamiętaj, że zewnętrzne przyległości restauracji nie mogą utrudniać ruchu pieszym, dlatego konieczne jest, aby na chodniku pozostała wolna przestrzeń o minimum 1,5 m szerokości.

Meble do restauracji

Kontakt z gorącymi naczyniami, opady, promieniowanie UV oraz skrajne temperatury mogą prowadzić do powolnego niszczenia powierzchni stołów, krzeseł czy foteli. Aby ogródek zachwycał pięknym wyglądem i funkcjonalnością w każdych warunkach, wybierz modele wykonane z materiałów o wysokim stopniu odporności na czynniki zewnętrzne. Wśród wymagających właścicieli lokali, hoteli, czy ośrodków SPA największą popularnością cieszą się  designerskie, lekkie meble z technorattanu. Meble do restauracji wykonane z syntetycznej plecionki zachowają swój nieskazitelny wygląd przez długie lata, a jednocześnie zapewnią klientom maksymalną wygodę. Najlepsze propozycje znajdziesz na stronie oltre.pl.

Klimat

Ogródek restauracyjny to przedłużenie lokalu. Zadbaj o to, aby zewnętrzna aranżacja była spójnym dopełnieniem wnętrza. Kolorystyka obu części i styl wnętrzarski oraz dodatki powinny ze sobą współgrać i płynnie się przenikać.