Yerba mate – czym jest? 

Yerba mate – czym jest? 

0

Yerba mate to napar, który wymieniany jest jako konkurencja dla kawy. Posiada wiele cennych dla organizmu właściwości. Dowiedz się, czym jest yerba mate i dlaczego warto ją pić. 

Czym jest yerba mate?

Yerba mate to napar, który przyrządzany jest z liści i łodyg ostrokrzewu paragwajskiego. To wiecznie zielone drzewo osiąga nawet 20-30 metrów wysokości. Rośnie na terenach Ameryki Południowej i porasta jedynie jeden jej obszar – Brazylię, Argentynę i Paragwaj. W tych państwach yerba mate traktowana jest jako napój narodowy. Jego spożywanie to swoisty rytuał, w którym uczestniczą zarówno dorośli, jak i dzieci. 

Jak powstaje yerba mate?

Ostrokrzew paragwajski uprawiany jest na plantacjach, a także w lasach. Do produkcji yerba mate nadają się zarówno jego liście, jak i łodygi, które zbiera się w okresie od maja do października. Najczęściej z drzewa odcinane są całe gałęzie, a następnie są one selekcjonowane w odpowiedni sposób. Po wybraniu najlepszej jakości liści i łodyg są one suszone i rozdrabnianie. Aby mogły posłużyć jako napar, konieczne jest przetrzymanie ich w specjalnie przeznaczonych do tego celu magazynach. Muszą tam spędzić od 8 miesięcy do nawet 3 lat. 

Rodzaje yerba mate 

Wśród yerba mate wyróżnić można cztery rodzaje:

  • yerba argentyńska – charakteryzuje się łagodnym, lekko goryczkowym smakiem; jest polecana osobom, które dopiero zaczynają przygodę ze spożywaniem tego naparu, 
  • yerba paragwajska – napar ten wykazuje już znacznie mocniejsze działanie; jego smak jest dymny i wędzony,
  • yerba urugwajska – stworzona z liści i łodyg, które długo leżakują; sprawia to, że smak yerby urugwajskiej jest łagodny i ma trawiasty posmak, 
  • yerba brazylijska – wyróżnia się słodkim smakiem; jest soczyście zielona i drobno mielona. 

Smak yerba mate jest wyjątkowy, a sam napój niezwykle aromatyczny. Napar z ostrokrzewu stanowił inspirację do powstania m.in. lemoniady herbacianej Yerbata marki ON Lemon, która dostępna jest w sklepie internetowym – https://sklep.onlemon.pl/

Właściwości yerba mate 

Yerba mate, największy konkurent kawy, doskonale pobudza organizm. Oprócz dodawania mocy do działania, yerba mate posiada dużo właściwości odżywczych, które mają pozytywny wpływ na wiele aspektów zdrowotnych człowieka. Pierwszą z nich jest niwelowanie objawów zmęczenia, regulowanie ciśnienia krwi, a także oczyszczanie organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Ponadto napar z ostrokrzewu paragwajskiego pozytywnie wpływa na kondycję skóry – ujędrnia ją i uelastycznia. Regularne spożywanie yerba mate odżywia organizm, zwiększa jego odporność i dostarcza mu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów. 

Yerba mate – jak parzyć? 

Wydobycie wyjątkowego smaku, a także skorzystanie z dobroczynnego działania yerba mate, możliwe jest po odpowiednim zaparzeniu naparu. Najważniejszym aspektem jest temperatura wody – yerba mate powinno parzyć się w 70-80 stopniach. Najczęściej parzony jest on w specjalnym naczyniu, zwanym bombillą i spożywany przez specjalny rodzaj słomki.