Grill w ogrodzie – zorganizuj przyjęcie dla bliskich

Grill w ogrodzie – zorganizuj przyjęcie dla bliskich

0

Przyjęcie na świeżym powietrzu czy po prostu niedzielny obiad – każda okazja jest dobra do tego, aby rozpalić grilla i przygotować smakowite kąski dla bliskich. Przygotowanie takiego spotkania nie zajmie nam wiele czasu, o ile tylko stworzymy dobry plan działania. O jakich elementach musimy pamiętać podczas przygotowywania grilla w ogrodzie czy na tarasie? Oto kilka wskazówek!

W poszukiwaniu idealnego grilla!

Aby móc grillować smaczne potrawy oczywiście potrzebujemy profesjonalnego urządzenia grillującego. W Polsce odchodzi się już na szczęście od prostych grilli, które z założenia mają wytrzymywać jeden sezon. Przygotowywanie potraw na takich urządzeniach z czasem może stać się niebezpieczne dla naszego zdrowia! Grill w ogrodzie ma być przyjemnością, również dla naszego podniebienia.

Szukając nowego grilla warto zwrócić uwagę na propozycje topowych producentów, ale także odpowiedzieć sobie na pytanie, jakiego urządzenia szukamy. Jeśli zależy nam na miejscu wybierzmy jeden z przenośnych grilli węglowych. Dzisiaj odznaczają się one pięknym designem oraz kolorystyką, dodatkowo są tworzone z wysokiej klasy materiałów odpornych na uszkodzeniach. Czyszczenie rusztu nie sprawi problemów – jest on wykonany ze stali nierdzewnej. Niewielkie grille węglowe to także świetne rozwiązanie dla posiadaczy tarasów.

Alternatywą dla niewielkich, ruchomych urządzeń są duże grille gazowe. Urządzenia takie to klasa sama w sobie. Rozbudowane funkcje oraz możliwości grillowania kilku potraw jednocześnie to tylko dwie z licznych zalet takich urządzeń. Grille gazowe tworzone są w całości ze stali nierdzewnej, przez co nie są one podatne na zmienne warunki atmosferyczne. Producenci, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, udostępniają także pokrowce na grille, aby móc bezpiecznie przechowywać je także podczas jesieni czy zimy.

Co grillować?

Możliwości jest wiele – jesteśmy jednak przyzwyczajeni przede wszystkim do klasycznych kiełbas. Wybierajmy te o wysokiej zawartości mięsa, które w smaku okażą się być wyborne. Przed położeniem ich na ruszcie warto je naciąć i delikatnie posypać przyprawami. Inną smakowitą opcją są marynowane wcześniej karczki. Musimy jednak uwzględnić, że aby mięso było odpowiednio przygotowane musi się ono marynować przynajmniej 12 godzin. Wegetarianie także znajdą tu coś dla siebie – szaszłyki z warzyw to jeden z ciekawszych pomysłów na przysmaki z grilla.